Σχετικά με τις ψείρες του τριχωτού της κεφαλής

Το Paranix παραθέτει κατωτέρω τις πιο συχνές ερωτήσεις. Εάν η ερώτησή σας δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα φθειρίασης του τριχωτού της κεφαλής στο σχολείο ή το νηπιαγωγείο;

Προτού χρησιμοποιήσετε οποιoδήποτε προϊόν αγωγής, εξετάστε προσεκτικά το τριχωτό της κεφαλής κάθε μέλους της οικογένειας, κατά προτίμηση υπό το φως της ημέρας. Πραγματοποιείστε τον έλεγχο σε στεγνά μαλλιά, χρησιμοποιώντας την ειδικά σχεδιασμένη κτένα απομάκρυνσης των ψειρών.

Σε περίπτωση εντοπισμού ψειρών, είναι σημαντικό να εφαρμόσετε το προϊόν αγωγής την ίδια ημέρα σε όλα τα προσβεβλημένα μέλη της οικογένειας, προκειμένου να αποφύγετε το ενδεχόμενο εκ νέου μόλυνσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των προϊόντων αγωγής Paranix, κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:

 

Σε περίπτωση που δεν εντοπίσετε ψείρες, ελέγχετε τα μαλλιά σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια των εξάρσεων φθειρίασης του τριχωτού της κεφαλής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Paranix Prevent ή το Paranix Protection Shampoo προκειμένου να προστατεύσετε ενεργά το παιδί σας και την οικογένειά σας από τις ψείρες.

Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουρος/η εάν το παιδί σας έχει προσβληθεί από ψείρες του τριχωτού της κεφαλής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Paranix Eggs Locator Gel προκειμένου να ανιχνεύσετε με σιγουριά τυχόν μόλυνση από ψείρες.

Εάν το παιδί μου προσβληθεί από ψείρες του τριχωτού της κεφαλής, θα πρέπει να του κόψω τα μαλλιά;

Όχι. Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής ζουν κοντά στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Συνεπώς, το κούρεμα των μαλλιών δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε άμεσα θεραπεία στο παιδί. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα αγωγής Paranix.

Τι πρέπει να κάνω προκειμένου να αποφύγω την προσβολή από ψείρες ή μία εκ νέου προσβολή;

Οι γονείς που χτενίζουν και ελέγχουν τακτικά τα μαλλιά των παιδιών τους έχουν αναμφίβολα το προβάδισμα στον εντοπισμό τυχόν ψειρών. Αυτό βοηθά στην αποφυγή της μετάδοσής τους στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Εάν εντοπιστούν ψείρες, ακολουθήστε σχολαστικά τη συμβουλή μας για έλεγχο όλης της οικογένειας καθώς και τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος αγωγής, ώστε να διασφαλίσετε ότι το πρόβλημα θα λυθεί.

To Paranix έχει σχεδιάσει μία σειρά προϊόντων για την πρόληψη και προστασία από τις ψείρες που μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από το ενδεχόμενο μίας προσβολής (ή εκ νέου προσβολής). Σας παραθέτουμε επίσης ορισμένες ακόμα συμβουλές για την προστασία της οικογένειας σας.

 • Ενημερώστε τα παιδιά σας να μην μοιράζονται είδη ρουχισμού, όπως κασκόλ ή καπέλα, με τους φίλους τους.
 • Κάντε κότσο ή πλεξούδα τα μακριά μαλλιά.
 • Όταν κολυμπάτε σε πισίνα, φοράτε το ειδικό σκουφάκι.
 • Απολυμάνετε τον περιβάλλοντα χώρο: πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα στους 60°C. Χρησιμοποιείστε την ηλεκτρική σκούπα στο σπίτι και το αυτοκίνητο και εν συνεχεία πετάξτε τη σακούλα.

Μπορούν οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής να αναπτύξουν ανθεκτικότητα σε ένα προϊόν αγωγής κατά των φθειρών;

Τα προϊόντα Paranix δεν περιέχουν χημικές ουσίες και έχουν πλήρως μηχανικό τρόπο δράσης. Συνεπώς, οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής δεν μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα σε κανένα από τα συστατικά των προϊόντων Paranix. Υπάρχει η πιθανότητα ωστόσο οι ψείρες να αναπτύξουν ανθεκτικότητα σε συστατικά προϊόντων που έχουν ως βάση τα εντομοκτόνα. Εντούτοις, η ανάπτυξη πραγματικής αντίστασης στα εντομοκτόνα είναι σχετικά σπάνια. Άλλοι λόγοι που μπορεί να ευθύνονται για τυχόν αποτυχία της αγωγής είναι:

 • κακή διάγνωση.
 • μη τήρηση των οδηγιών χρήσης: ανεπαρκής ποσότητα προϊόντος, ανεπαρκής διάρκεια εφαρμογής, αδυναμία απομάκρυνσης των ψειρών και των αυγών τους μέσω του κτενίσματος, κ.τ.λ.
 • εκ νέου προσβολή από συμμαθητές, μέλη της οικογένειας (συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων) στους οποίους δεν εφαρμόστηκε αγωγή.
 • παράλειψη καθαρισμού και απολύμανσης του περιβάλλοντα χώρου.
 • παράλειψη επανελέγχου 7 ημέρες μετά την πρώτη εφαρμογή και εκ νέου εφαρμογής, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Πώς μπορώ να ελέγξω το παιδί μου για τυχόν παρουσία ψειρών του τριχωτού της κεφαλής;

Το χτένισμα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο εντοπισμού ψειρών του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προτού εφαρμόσετε κάποιο προϊόν αγωγής.

Χρησιμοποιώντας την ειδικά σχεδιασμένη κτένα ελέγξτε τα μαλλιά για την παρουσία ψειρών ενώ είναι ΣΤΕΓΝΑ.

 1. Αρχικά, ξεμπερδέψτε τα μαλλιά και εν συνεχεία ελέγξτε τα τούφα προς τούφα.
 2. Ελέγξτε τις ρίζες των τριχών, στην περιοχή πίσω από τα αυτιά και στην περιοχή του αυχένα. Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής και τα αυγά, συνήθως εντοπίζονται σε αυτά τα σημεία.
 3. Μετά από κάθε χρήση, ξεπλένετε την κτένα επιμελώς με χλιαρό σαπουνόνερο, προκειμένου να αποφύγετε το ενδεχόμενο εξάπλωσης της μόλυνσης.

Εάν εντοπίσετε ζωντανές ψείρες, μην ανησυχείτε διότι το Paranix διαθέτει πολύ αποτελεσματικά προϊόντα αγωγής κατά των φθειρών του παιδιού σας. Δεδομένου ότι οι ψείρες αναπαράγονται ταχέως, σας συστήνουμε να εφαρμόσετε την αγωγή άμεσα.
Μην παραλείψετε να ενημερώσετε το σχολείο του παιδιού και να απολυμάνετε τον περιβάλλοντα χώρο σας.

Πώς το παιδί μου προσβλήθηκε από ψείρες του τριχωτού της κεφαλής; Είναι θέμα υγιεινής;

Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής δεν σχετίζεται με την υγιεινή. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από ψείρες, αν και η εμφάνισή τους είναι πιο συχνή στα παιδιά. Οι ψείρες μεταδίδονται μέσω της επαφής ενός κεφαλιού με ένα άλλο ή μέσω της κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων (κασκόλ, κράνη ποδηλασίας κ.τ.λ.). Τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να έχουν στενότερες επαφές. Αυτός είναι και ο λόγος που τα δημοτικά σχολεία ευνοούν τη μετάδοση των ψειρών. Ανά πάσα στιγμή, τα περισσότερα σχολεία έχουν ορισμένα παιδιά με ενεργό φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Οι ψείρες δεν κάνουν διάκριση μεταξύ κοντών ή μακριών, λουσμένων ή άλουστων μαλλιών.

Που μπορώ να απευθυνθώ για βοήθεια και συμβουλές;

Μπορείτε να συμβουλευτείτε τη νοσοκόμα του σχολείου, το φαρμακοποιό σας ή τον ιατρό σας.

Μπορούν οι ψείρες να ζήσουν εκτός του τριχωτού της κεφαλής;

Οι ψείρες μπορούν να ζήσουν 2 με 3 ημέρες εκτός του τριχωτού της κεφαλής κάτω από υγρές συνθήκες. Ωστόσο, πιστεύεται ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να αναπαραχθούν.

Πώς μπορώ να υπολογίσω το χρονικό διάστημα που βρίσκονται οι ψείρες στα μαλλιά μου;

Μπορείτε να το υπολογίσετε μετρώντας την απόσταση που βρίσκονται τα αυγά από το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Τα αυγά τοποθετούνται πλησίον του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής. Τα μαλλιά μεγαλώνουν περίπου ένα εκατοστό το μήνα. Συνεπώς, ένα αυγό που βρίσκεται σε απόσταση 2 εκατοστών από το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής εναποτέθηκε πριν από 2 μήνες περίπου.